Mühendislikte Cam Tavanları Yıkan Kızlar 5’inci Yılında

Mühendislikte Cam Tavanları Yıkan Kızlar 5’inci Yılında

2015’ten bu yana Limak Vakfı tarafından sürdürülen “Türkiye’nin Mühendis Kızları” İstanbul’da 5. kez bir araya gelirken, bugüne kadar toplam 430 öğrenci proje kapsamına alındı.

Türkiye’de kadın mühendis sayısını artırmak, kadınların iş hayatında daha etkin ve karar verici mekanizmalarda yer almasını sağlamak, sektörde cam tavanları yıkmak amacıyla Limak Vakfı tarafından başlatılan Türkiye’nin Mühendis Kızları (TMK) Projesi, 5’inci yılında büyüyerek ilerlemeye devam ediyor. Limak Vakfı’nın T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yanı sıra T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile birlikte yürüttüğü projenin yeni dönemi için “Türkiye’nin Mühendis Kızları” İstanbul’da bir araya geldi.

sivilalan.com'u Telegram'da Takip Edin!sivilalan.com'u Linkedin'de Takip Edin!

5. İstanbul Buluşması, 14-16 Şubat tarihleri arasında Limak Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir’in ev sahipliğinde İstanbul Kavacık’taki Limak Eurasia Luxury Hotel’de düzenlendi. T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu ve UNDP Türkiye Mukim Temsilci Yardımcısı Sukhrob Khojimatov’un açılış konuşmalarıyla başlayan buluşma; Jacobs Deprem Mühendisliği Teknik Grubu Eşbaşkanı Dr. Menzer Pehlivan, Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, TurkishWin & BinYaprak Kurucusu Melek Pulatkonak, A Milli Kadın Voleybol Takımı ve Vakıfbank Baş Antrenörü Giovanni Guidetti, sevilen oyuncu Belçim Bilgin ve yazar Aret Vartanyan’ın ilham verici ve renkli konuşmalarıyla devam etti.

“BU PROJE BİR KSS DEĞİL; GELECEĞE SOSYAL YATIRIM”

Toplantının açılışında konuşan Limak Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir; bu projenin sadece iyi bir kadın mühendis değil, aynı zamanda iyi bir insan yetiştirme vizyonundan bahsetti. 5’inci yılına giren TMK’nın Türkiye’de marka olma ve geleceğin lider kadın mühendislerini yetiştirme konusunda öncülük etmeye devam edeceğini vurgulayan Özdemir, “Bu yeni dönemle birlikte desteklediğimiz 430 mühendis kızımız oluyor. Mentör havuzumuzda ise 150’nin üzerinde mentör var. Geçen yıl aramıza koçlarımız da katıldı. Son 4 yılda 66 kızımızı mezun ettik. Onlar da birer TMK Gönüllüsü olarak artık aramızda… TMK Ailesi’nin büyümesi, en büyük mutluluğumuz” dedi.

Bugün tüm dünyada sosyal etkisi ölçülebilen, sürdürülebilir işlerin önem kazandığına dikkat çeken Ebru Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “İşte bu nedenle TMK’yı sadece bir ‘kurumsal sosyal sorumluluk’ olarak değil; bir ‘sosyal yatırım’, bir ‘etki yatırımı’ olarak konumlandırıyoruz. TMK ile toplumumuz ve geleceğimiz üzerinde önemli bir etki yaratmanın, iz bırakmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Sadece kızlarımızın değil, ülkemizin istihdamına, insan kaynağına ve geleceğine etki yapıyoruz. Gelecekte bizlere liderlik edecek, ülkemizin geleceğine yön verecek, ‘cam tavanları kıracak’ kadın liderleri yetiştirmek bizim önceliğimiz…”

“KADIN İŞGÜCÜNE KATILIM ORANI ARTIŞINDA TÜRKİYE ÖNDE”

Buluşmada söz alan T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu ise, Türkiye’nin kadın işgücü sayısındaki 4 milyonun üzerindeki artışla birçok Avrupa ülkesini geride bıraktığını hatırlattı. “Ülkemizde kadının işgücüne katılımı yüzde 34.6 seviyesinde. Bakanlık olarak hedefimiz 2023’te bu rakamı yüzde 38.5 seviyesine çıkarmak” diyen Ustaoğlu, sözlerine şöyle devam etti; “Türkiye’de mühendislik eğitimi görenler ise ne yazık ki sadece yüzde 28.3 civarında. Bakanlık olarak bu kalıp yargılarla mücadele ediyor; kadınlarımızın nitelikli ve kayıtlı işgücüne katılımı için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda Limak’a Türkiye’nin Mühendis Kızları gibi bir projeye imza attıkları için teşekkür ediyoruz. Bu tür uygulamalarla kızlarımız Türkiye’nin kalkınmasına öncülük edecek.”

UNDP Türkiye Mukim Temsilci Yardımcısı Sukhrob Khojimatov ise “Limak Vakfı ile beraber yürüttüğümüz ve başarı hikayeleri ile dolu TMK projesi, bütüncül ve kapsayıcı bir yaklaşımla tasarlandı. STEM alanında uzmanlaşmış kadınların dönüştürücü etkisi, eğitimde ve mesleklerde kalıp yargılardan arınmış bir gelecek için büyük önem taşıyor. TMK projesi de mühendislik eğitimi alan genç kadınları 5 yıldır destekleyerek bu dönüşümün önemli bir parçası oldu” dedi.

TMK AİLESİ BÜYÜYOR

Türkiye’nin geleceğine yatırım yapmak ve kadınların mühendislik alanında daha fazla yer almalarını sağlayarak, ülkemizin ekonomik ve sosyal güçlenmesine katkıda bulunmak amacıyla 2015’ten bu yana yürütülen TMK, mühendislik eğitimi alan veya alacak olan, lise ve üniversitede okuyan kız öğrencilere yönelik programlardan oluşuyor.

TMK Üniversite Programı’nın ilk yılından itibaren sırasıyla; 40, 54, 106 ve 110 olmak üzere 4 yılda toplam 310 kız öğrenci burs ve çok yönlü desteklerden faydalandı. 2019-2020 döneminde ise 120 öğrenci program kapsamında sunulan imkanlardan yararlanıyor.

Devlet üniversitelerinin bilgisayar, çevre elektrik-elektronik, endüstri, inşaat ve makine mühendisliği bölümlerinde okuyan kız öğrencilere burs imkânı ile birlikte mühendislik fakültesindeki eğitimleri boyunca kişisel ve mesleki gelişimlerine katkıda bulunacak sertifika programı, İngilizce dil eğitimi, mentorluk desteği, staj ve istihdam imkânı gibi fırsatlar sunuluyor.

Projenin lise ayağında ise geçtiğimiz dönem eğitim programları ve rol model buluşmaları ile yirmi bini aşkın öğrenciye ulaşılırken; 2019-2020 döneminde lise programına 10 ili kapsayan (Adana, Isparta, Diyarbakır, İzmir, Aydın, Bitlis, Ankara, Samsun, Balıkesir, İstanbul) 25 okulda, Öğretmen Akademisi Vakfı (ÖRAV) iş birliğinde devam ediliyor.

Sürdürülebilirliğimizi sağlamak için bize buradan kahve ısmarlayarak destek olabilirsiniz!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Haberler