Çok Kültürlü Ortamlarda Eğitim

Günümüzde her organizasyonun içerisinde farklı kültürlerden insanlara rastlamak mümkün. Bu çok kültürlülüğün eskiden düşünülenin aksine kurumun iç dinamiklerine kattığı değeri kabullenmesiyle de alakalı olabilir. Çok kültürlü toplulukların beraber çalışmasının sağladığı katma değerin ne kadar fazla olacağı bu grubun kendi içerisinde ne kadar sağlam ve rahat ilişkiler kurduğuyla doğru orantılı. Organizasyonlar bu ilişkilerin kurulmasında ve kişilerin kendilerini rahat hissetmesinde büyük pay sahibi olmalıdırlar.

Bir organizasyonun kendi gönüllülerine ve çalışanlarına sağladığı eğitimler de bu payı büyütmenin kilit noktalarından bir tanesidir. Peki, çok kültürlü ortamlarda yapılacak eğitimlerde nelere dikkat etmek gerek?

  • Güvenli bir alan yaratmak

Majör ya da minör farklı kültürel gruplara mensup insanlar, yargılanma ya da dışlanma korkusuyla zaman zaman fikirlerini ve alışkanlıklarını diğer insanlardan saklamak isteyebilirler. Bu durum aslında bu kişilerin kendilerini rahat hissetmediklerini ve içinde bulundukları gruptan çekinceleri olduğunu göstermektedir. Eğitimlerde ve genel organizasyon içerisinde bu güvenli alanı yaratmak ve kişilerin kendilerini özgürce ifade edebilmelerini, güvende hissetmelerini sağlamak çok önemli. Bunun kurum kültürü ve eğitim kültürünün içerisindeki yerini sağlamlaştırmak ve temel değerlerden birisi haline getirilmesi çok zor değil, sadece biraz çaba ve saygı gerektiriyor. Eğitimlerde bu konuyu gündeme getirmenin ve uygulamanın en kolay olduğu yerler.

 

  • Hassasiyetlere dikkat etmek

Farklı ülkelerden, kültürlerden insanlarla çalışırken dikkat etmemiz gereken bir diğer konu da hassasiyetler. Daha önce de bahsettiğimiz gibi farklı kültürlerin farklı hassasiyetleri ve alışkanlıkları vardır. Bizler de kendi ait olduğumuz kültür gruplarının altında büyüdüğümüzden bazen farklı bir kültürün hassasiyetlerini fark edebilmek ve anlayabilmek zor olabiliyor. Böyle durumlarda kendimizi yanlış ifade edebiliyor ya da farkında olmadan saldırgan bir tutum sergilemiş olabiliyoruz. Özellikle yapılan şakalar ve sohbet arasında anlattığımız hikayelerde derinlemesine düşünmediğimizde farkında olmadan karşımızdakini rahatsız edebiliyoruz. Kurum içerisinde buna dikkat etmek, farklı kültürden kişilere sorarak ve biraz empati yaparak mümkün.

 

  • İyi bir dinamik oluşturmak

Sadece çok kültürlü ortamlarda değil, birden fazla insanın beraber çalıştığı herhangi bir alanda grup dinamiğini yüksek tutmak önemli. Kişilerin kendilerini ait hissetmelerini sağlamak sarf ettikleri eforu arttıracak ve daha verimli işler ortaya koymalarını sağlayacaktır. Eğitimlerde farklı kültürlerden insanların birbirlerini öncelikle tanımasını sağlamak ve grup çalışması egzersizleri ile beraber çalışma kültürünü aşılamak güzel bir başlangıç olacaktır.

 

  • Fırsat Eşitliği

Organizasyonunuzun içerisinde farklı kültürler ve farklı yaşantılara sahip kişilerin aynı imkanlara sahip olduğundan ve aynı şekilde takdir edildiğinden emin olun. Ayrımcı davranışlara ve eylemlere kurum içinde müsamaha göstermeyin. Fırsat eşitliği kişilerin aidiyetlerini ve kuruma olan güven duygularını arttırmalarında büyük rol oynar. Eğitimlerde alınan kişilerin sayısından, eğitmen olan kişilere kadar fırsat eşitliğini uygulamak gerekli. Bu konuda hiçbir istisna yapılmaması ve kimsenin aklında şüphe uyandıracak kararların olmaması fırsat eşitliğinin uygulanabilirliği bakımından çok önemli olacaktır.

 

Hamdican Gülgen

Eğitmen Panda

Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 16. Sezon Başvuruları Başladı!
Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 16. Sezon Başvuruları Başladı!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Haberler