Medya ve Hukuk Araştırmaları Derneği, Eş Başkanı Avukat Veysel Ok’a İnsan Hakları Ödülü!

Türkiye’de ifadeleri nedeniyle yargılanan onlarca gazetecinin savunmanlığını üstlenmiş olan Avukat Veysel Ok, ifade özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü konusundaki çabaları nedeniyle Federal Almanya Cumhuriyeti’nin ilk Adalet Bakanı adına verilen Thomas Dehler ödülüne layık görüldü.

Ödül, 5 Nisan tarihinde Almanya’nın Münih kentinde düzenlenecek bir törenle verilecek. Avukat Ok, ödülünü Federal Almanya eski Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger’in elinden alacak.

Thomas Dehler Vakfı’nın  duyurusunda “İnsan hakları avukatı Veysel Ok’un Türkiye’de hukukun üstünlüğü mücadelesinde ayrı bir yeri var. Almanya’da her şeyden önce Die Welt muhabiri Deniz Yücel’i temsil etmesiyle biliyor. Ancak savundukları arasında birçok önde gelen veya adı bilinmeyen kişi de bulunuyor. Veysel Ok korkusuzca mücadele ediyor ve sonuçlarını da görüyor: şu anda kendisine karşı bir dava sürüyor” denildi.

Geçmişte Ahmet Altan, Şahin Alpay gibi birçok gazetecinin avukatlığını yapan  Ok, 2015 yılında bir gazeteye verdiği mülakatta Türkiye’de mahkemelerin bağımsız olmadığını söylediği için TCK 301. madde çerçevesinde “yargı organlarını aşağılamak” suçlamasıyla Istanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanıyor.

Ok, kurucularından ve Eş-Direktörü olduğu Medya ve Hukuk Çalışmaları (MLSA) Derneği’nin faaliyetleri çerçevesinde halen aralarında Nedim Türfent, Ziya Ataman, Salih Turan, İdris Sayılgan, İdris Yılmaz’ın da bulunduğu 11 tutuklu gazeteciyi ve davası süren onlarca diğer gazeteci ve akademisyeni savunuyor.

Thomas Dehler ödülü hakkında

Nazi rejimi sırasında Yahudi vatandaşları savunmuş olan Thomas Dehler, Federal Almanya Cumhuriyeti’nin ilk Adalet Bakanı. Siyasi hayatı boyunca Anayasal kurumları savunmasıyla güçlü bir miras bırakan Dehler adına verilen ödül her yıl hukukun üstünlüğü ve ifade özgürlüğü konusunda olağanüstü başarı gösteren kişilere veriliyor.

Sürdürülebilirliğimizi sağlamak için bize buradan kahve ısmarlayarak destek olabilirsiniz!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Haberler