Öğretmen Ağı’nın 6 ayı

Öğretmen Ağı'nın 6 ayı
Öğretmen Ağı’nın 6 ayı

Değişim, işbirliği ile başladı.

Yola çıktığımız ilk günden beri öğretmenlerin, meslektaşları ve farklı disiplinlerle bir araya gelerek güçlendiği bir paylaşım ve işbirliği ağı olmak için çalıştık. Son 6 ayda 95 farklı kurum, kuruluş ve bireyle işbirliği geliştirerek sürdürülebilir bir ağın ilk adımlarını attık.

Değişim, beslenerek başladı.

Merkeziyetçi olmayan, kolektif bir yapıyla organik büyümeye devam ettik. Bu doğrultuda Değişim Elçisi öğretmenlerimizin inisiyatifi ile Bartın, Bursa, Çanakkale, Denizli, İstanbul, İzmir, Mersin, Muğla ve Tokat olmak üzere 9 farklı ilde 54 farklı etkinlikte bir araya geldik ve toplamda 947 kişi ile tanıştık.

Değişim, temasla başladı.

Türkiye genelinde daha çok öğretmenin Ağ’a dahil olmasını istedik. Birlikte geliştirdiğimiz iyi örneklerimizin ve sınıfa dokunan çözümlerimizin Türkiye’nin dört bir yanından erişilebilir olması için Öğretmen Ağı Web sitesini güncelledik. Dijital etkileşim kadar fiziksel etkileşimin de gücüne inandık. Ağ geliştikçe oluşan ihtiyaçlarımız doğrultusunda hem Kolaylaştırıcı Ekip’in ofis olarak kullandığı hem Öğretmen Ağı’nın İstanbul’daki etkinliklerine ev sahipliği yapacak bir mekan edindik.

Değişim, ortak akıl ile başladı

Tasarım Odaklı Düşünme yönteminin eğitimde tıkandığımız sorunları çözmek için güçlü bir araç olduğuna inandık. Bu yöntemi kullandığımız Yaratıcı Problem Çözme Programı dahilinde 52 öğretmenle birlikte, “Okullarda artan şiddetin yerini yapıcı bir iletişim kültürünün almasını nasıl sağlayabiliriz?” ve “Öğrencilerin öğrenme merakını nasıl arttırabiliriz?” soruları üzerine çalışıp 10 yaratıcı çözüm fikri geliştirdik; 35 farklı okulda, 1013 öğrenciye dokunduk.

Değişim, gri alanları keşfederek başladı.

Sorgulayan ve eleştirel düşünen bir öğrenme topluluğu olmak istedik. Düşünme Becerileri Programı dahilinde 84 öğretmenle birlikte, dönem boyunca, düşünme ve sorgulama üzerine yoğunlaşarak öğrenme ve öğretme süreçlerini yeniden ele alıp sınıfa dokunan destekleyici uygulamalar geliştirdik.

Değişim, ilham alarak başladı.

SEÇBİR-Öğretmen Ağı konuşmaları kapsamında 82 katılımcıyla beraber “öğretmenlerin değişen meslek algısıişitme engelliliğiokullarda flört şiddetiçalışan çocukların eğitim yaşamımülteci çocukların eğitim arayışıbireyselleştirilmiş eğitim programları konularında yapılan akademik çalışmaları dinledik. Karşılaşmalar’da 241 katılımcıyla beraber “şiddetsiz iletişim, eğitim modelleri, çocuk şarkıları ve eğitim, doğa ve eğitim, çocuklar için felsefe” konularında o alanda bizzat çalışma yapanlardan bilgi edindik.

Değişim, farklı disiplinlerin bir araya gelmesiyle başladı.

Eğitimin başka alanları beslediği gibi, başka alanlardan beslenecek bir alan olduğunu bilerek ürettik. Disiplinlerarası etkileşimi ve farklı alanların ortak üretimini hedefleyen 1 Öğretmen 1 Disiplin kapsamında, mekan ve aidiyetin öğrenme üzerindeki etkilerinden yola çıkarak “1 Öğretmen 1 Mimar” ve öğretmenlik ve tükenmişlik sendromu üzerine yapılan tartışmalar sonrasında “1 Öğretmen 1 Psikolog” atölyelerini öğretmenlerimiz ve paydaşlarımızın katkılarıyla geliştirdik.

Değişim, paylaşarak başladı.

Ağ içerisinde bulunan öğretmenlerimizin ilgi ve uzmanlık alanları doğrultusunda geliştirdiği içerikleri, ürettiğimiz yaratıcı çözümleri ve uygulamaları daha fazla kişiye ulaştırmak; geri bildirimlerle iyileştirmek ihtiyaç duyduk. Öğretmenden Öğretmene Atölye ile 2 farklı şehirde 84 öğretmene ulaştık. Haziran seminer döneminde, 3 şehirde ve 11 farklı okulda 300’den fazla öğretmene ulaştık.

Değişim, öğretmenle başladı!

Ağ’da geliştirdiğimiz tüm içerikleri sene boyunca Değişim Elçisi öğretmenlerimiz aracılığıyla yaygınlaştırdık! Geçtiğimiz seneyi kutlamak, önümüzdeki seneyi planlamak için bir araya geldiğimiz Değişim Elçisi Yaz Buluşması’nda 16 farklı şehirden 100’den fazla katılımcıyla beraber Öğretmen Ağı’nın araçları ve süreçleri üzerine konuştuk. Ağ’ın potansiyelinin değiştirme gücünü görüp geleceğe dair umut ve heyecanla dolduk.

Şimdi öğretmenlerimiz, paydaşlarımız, içeriklerimiz ve çıktılarımızla önümüzdeki yılı kurgulamak için çalışmaya devam ediyoruz.

Bu yolculuğun bir parçası olduğunuz için çok mutluyuz!

Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 16. Sezon Başvuruları Başladı!
Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 16. Sezon Başvuruları Başladı!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Haberler