Dünya Parola Günü’nde daha güvenli bir geleceğe hazırlanın!

Dünya Parola Günü’nde daha güvenli bir geleceğe hazırlanın!
Dünya Parola Günü’nde daha güvenli bir geleceğe hazırlanın!

İlk kez McAfee tarafından gündeme getirilen ve bu yıl 3 Mayıs’ta kutlanan Dünya Parola Günü, siber güvenliğin önemini bir kez daha hatırlatıyor.

Kişisel verilerimizin, cihazlarımızın ve pek çok endüstriyel sürecin güvenliğini sağlamada birincil derecede rol üstlenen parolalar günlük yaşamlarımızın bir parçası haline geldi. Dünyanın lider siber güvenlik şirketlerinden McAfee’nin öncülüğünü yaptığı ve bugün 170’in üzerinde kurum tarafından desteklenen Dünya Parola Günü (World Password Day), bu basit ama kritik rol üstlenen dijital yardımcılarımızın değerini bir kez daha hatırlatıyor.

Bu yıl 3 Mayıs tarihine denk gelen Dünya Parola Günü için önceki yıllarda olduğu gibi özel bir araştırma yayımlayan McAfee, bu özel günde parola seçimi ve güvenliğinin neden önemli bir konu olduğuna dikkatleri çekiyor.

Nisan 2018 döneminde, ABD genelinde 18 – 60+ yaş aralığında bulunan 1087 kişiyle yapılan görüşmeler sonucu hazırlanan bu yılki araştırma, son kullanıcıların parola kullanımı ve veri güvenliğine yönelik bakışlarını da yansıtıyor. Araştırmaya dair yorumlarını paylaşan McAfee EMEA Tüketici Grubu Başkanı Jessica Brookes, çalışma ABD’deki kullanıcılar özelinde olmakla birlikte diğer ülkelerde de benzer bir siber güvenlik anlayışı olduğunu belirtiyor.


Parolalar hâlâ kağıtlara yazılıyor

Kullanıcıların, parolalarını hatırlama konusunda kâğıda yazılmış ya da dijital olarak kaydedilmiş bir listeden faydalandığını ifade eden Jessica Brookes, arkadaş ya da aile çevresinde parolalarını paylaşanların varlığına da dikkat çekiyor.

Araştırma sonuçlarına göre kullanıcıların yüzde 52’si parolalarını hatırlamak için ya kağıda yazıyor ya da dijital bir liste tutuyor. Geçen yılki araştırmada, parolalarını sadece kâğıda yazarak saklayanların oranının yüzde 37 olduğunu kaydeden Jessica Brookes, bu yılki araştırmada ortaya çıkan sonucun global bir sorunla karşı karşıya olduğumuzu gösterdiğini vurguluyor.

Sonuçlara göre kullanıcılar ortalama 23 farklı çevrimiçi hesaba sahipken, bu hesapların tümü için 13 parola kullanıyor. Yüzde 31’lik bir kesim ise tüm hesapları için yalnızca iki ya da üç parolayla yetiniyor.

Katılımcıların sadece yüzde 15’i, uzmanlara göre parola saklamanın en güvenilir yolu olmasına rağmen bir parola yöneticisinden faydalanıyor. Bu oranın geçen yıl da yüzde 20 seviyelerinde olması parola yöneticilerine olan ilginin ABD’de daha az, ama global olarak yetersiz seviyede olduğunu gösteriyor.


Her beş kişiden biri parolasını paylaşıyor

Bununla birlikte parola paylaşımı da azımsanmayacak değerlerde bulunuyor. Neredeyse her beş kişiden biri (%18) parolalarını arkadaşlarıyla ya da ailesiyle paylaşıyor. Bu oranın yüksek olmasında paylaşılan kişiye duyulan güven kadar parola unutmanın yaygınlığı da söz konusu.

McAfee EMEA Tüketici Grubu Başkanı Jessica Brookes, araştırmaya katılan her 10 kişiden 3’ünün her hafta en az bir parolasını unuttuğunu açıkladığına işaret ediyor. Yüzde 14’lük bir kesim ise hafta içinde birden fazla kez parolalarını hatırlamakta zorlandığını kaydediyor. Katılımcıların yüzde 16’sı ise hatalı parola girişi nedeniyle hesapları kilitlenene kadar deneme yaptığını söylüyor. Parola unutmanın yaygın bir problem olduğunu belirten Brookes, kullanıcıların parola sıfırlama için yılda en az iki kez teknik destek yardımı istediğinin altını çiziyor.

Parolanızı güvenilir kılmak için 4 ipucu

Güçlü parolalar oluşturun: Parolalar dijital yaşamlarımızın anahtarlarıdır. Bu yüzden güçlü ve benzersiz parolalar oluşturduğunuzdan emin olun. Kullandığınız parolalarınızda küçük ve büyük harfler ile semboller yer almıyorsa ekleyip yenileyin. Parolanız ne kadar karmaşıksa, birilerinin onu ele geçirmesi de o kadar zorlaşacaktır. Bu nedenle basit olduğu için yaygın kullanılan “12345” veya “parola” gibi seçenekleri kesinlikle tercih etmemelisiniz.

Her hesap için farklı parola kullanın: Çevrimiçi hesaplarınız için farklı parolalar kullanmaya özen gösterin. Böylece herhangi bir hesabınızdaki parolanın ele geçirilmesi durumunda diğer hesaplarınızın da aynı akıbete uğramasını önleyebilirsiniz. Çok fazla parola olması ilk başta zor görünebilir, ancak parola yöneticileri gibi yardımcılarla bu zorluğu ortadan kaldırabilirsiniz.

Bir parola yöneticisi kullanın: Bir parola yöneticisi kullanarak karmaşık parolalarınızı hatırlayamama sorununuzu ortadan kaldırabilirsiniz. Bu yardımcılar, sık kullandığınız internet sitelerine otomatik olarak giriş yapmanızı da sağlar.

Parolalarınızı gizli tutun: Parolalar kişisel olmalıdır. Çekinmeden parolanızı paylaştığınız en güvendiğiniz arkadaşınız, yaşamınız boyunca bu unvanı taşımayabilir ya da yaşamınızda bir başkası “en güvendiğiniz kişi” konumuna yükselebilir. Parolalarınızı gizli tutmanın en iyi yolu onları kendinize saklamaktır.

Sürdürülebilirliğimizi sağlamak için bize buradan kahve ısmarlayarak destek olabilirsiniz!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Haberler