Ahtapot Gönüllüleri, Malzeme Değerlendirme Merkezi’ni açtı!

Ahtapot Gönüllüleri, Malzeme Değerlendirme Merkezi’ni açtı
Ahtapot Gönüllüleri, Malzeme Değerlendirme Merkezi’ni açtı

Kullanılmayan malzemeler ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak

Kullanmadığınız malzemeleri gerçek ihtiyaç sahiplerine doğru zamanda nasıl ulaştırırsınız? Desteğe ihtiyaç duyulan her alanda faaliyet gösteren Ahtapot Gönüllüleri Derneği, bu sorudan yola çıkarak Malzeme Değerlendirme Merkezi (MDM) adını verdikleri merkezi açtı. Artık giyilmeyen kıyafetler, rafa kaldırılan kitaplar ve çocukların oynamadığı oyuncaklar toplanıp işlemden geçirilerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak.

Her gün milyonlarca eşya çöpe gidiyor. Kıyafetler, ayakkabılar, kitaplar, oyuncaklar ve daha niceleri… Peki, kullanmadığımız malzemeleri çöpe atmak yerine gerçek ihtiyaç sahiplerine doğru zamanda ulaştırabilsek nasıl olurdu? Ahtapot Gönüllüleri Derneği, bu fikirden hareketle 31 Mart 2018 tarihinde İstanbul’un Kadıköy ilçesinde “Malzeme Değerlendirme Merkezi”ni açtı.

Malzemeler MDM’de işlenip paketleniyor

Malzeme Değerlendirme Merkezi (MDM) kullanılmayan malzemelerin titizlikle temizlenip, ayıklanıp, kurutulup, ütülenip, sınıflandırıp, AG üyelerinin kendi geliştirdikleri özel yazılım sayesinde envantere kaydedilip yeni gibi paketledikten sonra ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını sağlıyor. Yazılım aynı zamanda malzemenin kime veya hangi kuruma gittiğinin takibinin yapılmasına da olanak veriyor. Buradaki en önemli kriter, toplanan her malzeme ya da eşyanın işlevselliğini koruması ve ihtiyacı tam karşılayabilecek yeterlilikte olması. MDM’nin sloganı ise: “Biriktirme, Paylaş!”

Temizleme, ayıklama, paketleme gibi işlemlerin hepsi toplumun her kesiminden gelen gönüllüler tarafından yapılıyor. MDM’de toplanan malzemelerin en doğru şekilde işlenmesi için çamaşır makinelerinden ütülere, kolileme ünitelerinden özel envanter yazılımına kadar her türlü detay düşünülmüş. Anlaşmalı STK’ların ve kurumların gönderdikleri ihtiyaç sahipleri listeleri MDM’ye iletiliyor. MDM’de ise bu listeye özel paketler hazırlanıyor. Toplanan tüm malzemeler arasında iş göremeyecek durumda olanlar ise tekstil, kağıt ve plastik geri dönüşüm tesislerine gönderilerek yeniden kullanıma kazandırılıyor.

“Şikayet etme, harekete geç”

MDM kapılarının herkese açık olduğunu söyleyen Ahtapot Gönüllüleri Derneği Kurucusu ve Başkanı Vedat Kürşün, “Sizin ihtiyaç duymadığınız ve size küçük gibi görünen bir eşyaya bir başkası ihtiyaç duyabilir. Kullanmadığınız malzemeler, hiç tanımadığınız hayatları değiştirebilir. İşte bu yüzden ‘şikayet etme, harekete geç” dedik ve Malzeme Değerlendirme Merkezi ile daha yaşanabilir, daha mutlu, daha adaletli bir dünya için kollarımızı sıvadık. Ahtapot Gönüllüleri olarak, kalbi iyilik ve sevgiyle dolu olan herkesin kıyafet, ayakkabı, kitap, oyuncak gibi malzemeleri Kadıköy’deki merkezimize teslim etmelerini bekliyoruz. Bizzat sahaya çıktığımız için gönüllülerin de başvurularını bekliyoruz” dedi.

Gülümsemeyi amaç edinen dernek

Ahtapot Gönüllüleri, ahtapotları korumak gibi bir amaca odaklanmış değil. Desteğe ihtiyaç duyulan pek çok alanda varlar, kendilerini asla sınırlamıyorlar. Yani kolları o kadar uzun ki, kimsesiz çocuklardan sokağa atılan köpeklere, evsizlerden engelli bireylere hatta mültecilere kadar sınır tanımadan proje geliştiriyor ve diğer sivil toplum kuruluşlarının projelerini destekliyorlar. Malzeme Değerlendirme Merkezi adını verdikleri proje de bunlardan biri.

Ahtapot Gönüllüleri, hiçbir sivil toplum kuruluşuna benzemiyor. En önemli özelliklerinden biri, bir araya geldiklerinde hem çok eğlenmeleri hem de bol bol gülmeleri. Çünkü onlar sosyal sorumluluk projelerini gülümseyerek yapmak ve ihtiyaç sahiplerini de gülümsetmek istiyorlar. Şikayet etmek yerine harekete geçmeyi, problemlere değil, çözüme odaklanmayı, dünyadaki olumsuzlukların üzerine gülerek ve topluca gitmeyi amaçlıyorlar.

Ahtapot Gönüllüleri’ne destek olmak için online bağış platformu https://fonzip.com/ag/bagis adresine tıklayabilir, gönüllülük kaydı için ise [email protected] adresine e-mail gönderebilirsiniz.

Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 16. Sezon Başvuruları Başladı!
Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 16. Sezon Başvuruları Başladı!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Haberler