Marmaris’te Geri Kazanım Seferberliği

Marmaris’te Geri Kazanım Seferberliği
Marmaris’te Geri Kazanım Seferberliği

Türkiye’nin gözde turizm merkezi Marmaris’te, Belediye ve ÇEVKO Vakfı tarafından, sürdürülebilir çevre için gerçekleştirilen atık toplama ve geri kazanım çalışmaları, Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar ve ÇEVKO Genel Müdürü Yaşar Nadir Atilla’nın katılımıyla düzenlenen toplantıda anlatıldı.

Ege ve Akdeniz’in birleşme noktasındaki benzersiz konumu, 5000 yıl öncesine uzanan tarihi, muhteşem iklimi ve doğal güzellikleriyle dünya çapında bir cazibe merkezi olan Marmaris’te, yeni turizm sezonu hazırlıkları sürerken çevre konusuna büyük önem veriliyor. Marmaris Belediyesi ve ÇEVKO Vakfı tarafından, çevre koruma açısından büyük önem taşıyan geri dönüşüm alanında, Mustafa Müdüroğlu Hurdacılık ve EGEÇEV Atık Yönetimi A.Ş iş birliğinde gerçekleştirilen çalışmalar, 30 Mart 2018 Cuma günü Belediye Başkanı Ali Acar ve ÇEVKO Vakfı Genel Müdürü Yaşar Nadir Atilla’nın katılımıyla düzenlenen basın toplantısında ele alındı.

Marmaris Belediyesi’nin Pukka Restaurant’ta düzenlediği basın kahvaltısında, çalışmalar kapsamında bölgede konuşlandırılan atık kumbaraları ve ambalaj atıklarının toplanması için hazırlanan araçlar da tanıtıldı.

Yeşil Marmaris’in devamının sağlanmasının, çevrenin ve doğanın korunmasının Marmaris Belediyesi’nin öncelikli işleri arasında ön sırada yer aldığını söyleyen Başkan M. Ali Acar, “Gelecek nesillere yaşanabilir bir Marmaris bırakmak için doğayı korumak ve doğal güzelliklerin yok olmasını engellemek bizim en önemli görevlerimizden biridir. Marmaris Belediyesi olarak bu bilinçle hareket edip altına imzamızı attığımız her projede çocuklarımızın daha temiz ve daha yeşil bir çevrede yaşayabilmesini amaçlamaktayız. ÇEVKO Vakfı iş birliğinde, Marmarislilerin ve bölgedeki ekonomik işletmelerin ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması için Mustafa Müdüroğlu Hurdacılık, cam ambalaj atıklarının toplanmasında da EGEÇEV Atık Yönetimi A.Ş ile çalışmalar gerçekleştiriyoruz” dedi.

Geri kazanım konusunun, sürdürülebilir çevre için önemine vurgu yapan ÇEVKO Vakfı Genel Müdürü Yaşar Nadir Atilla da vakfın bilgi birikimi ve lider rolüyle, ambalaj atıklarının ekonomik ve düzenli geri kazanımı için sanayi, yerel yönetim ve tüketicilerin katkı ve katılımları ile sürdürülebilir bir geri kazanım sisteminin gelişimine katkı yaptığını söyledi.

1991 yılında kurulan ÇEVKO Vakfı’nın, ülkemizin bu alandaki ilk yetkilendirilmiş kuruluşu olduğunu söyleyen Atilla, “Temsil ettiğimiz üreticiler ve ekonomik işletmelerin adına, ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması için yerel yönetimler ve lisanslı firmalarla iş birlikleri geliştiriyoruz. Bunun yanı sıra, iletişim, bilinçlendirme ve eğitim çalışmaları düzenliyoruz. Ülkemiz ve dünya turizminin göz bebeği Marmaris ve çevre bölgesi, her yıl büyük kitleleri kendine çekiyor. Bu emsalsiz bölgede, belediyenin konuya verdiği önem ve değerli katkısıyla, Mustafa Müdüroğlu Hurdacılık ve EGEÇEV Atık Yönetimi A.Ş iş birliğinde, HORECA Projesi kapsamında özellikle oteller ve kısaca ‘KaBaRe’ tabir edilen Kafe-Bar-Restoranlar nezdinde eğitim ve iletişim çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Ayrıca atık kumbaraları ve özel nitelikli toplama araçları bölgede hizmet veriyor” şeklinde konuştu.

Geri Kazanım için Eğitim, İletişim ve Uygun Ekipman

ÇEVKO Vakfı ve Marmaris Belediyesi’nin, Mustafa Müdüroğlu Hurdacılık ve EGEÇEV Atık Yönetimi A.Ş iş birliğinde gerçekleştirdiği çalışmalar kapsamında, Marmaris halkına ve bölgede yer alan otel ve KaBaRe işletmelerinin sahipleri, yöneticileri ve çalışanlarına, atık toplama ve geri dönüşümü konusunda bilgilendirme çalışmaları yapıldı.Lisanslı firmalar adına toplama sisteminde çalışacak personele de geri dönüşümün önemi, turizm işletmeleri ve kamu personelleri ile iletişim, lojistik ve çalışma verimliliği üzerine oryantasyon çalışmaları gerçekleştirildi. Marmaris bölgesinde halkı, işletmeleri ve turistleri geri kazanıma ve çevre korumasına teşvik edici iletişim çalışmaları sürdürülüyor.

Diğer yandan bölgede, geri kazanım için ambalaj atıklarının ayrı biriktirilmesi ve düzenli toplanması için uygun ekipman kullanılıyor. Bölgedeki işletmelerin ihtiyaçları ve turizm alanlarının özellikleri açısından uygun noktalara, tekerlekli kazanlar da dahil olmak üzere, farklı boyutlarda toplama kumbaraları yerleştiriliyor. Bu noktalarda biriktirilen atıkların, düzenli toplanması için, vinçli kamyon, kancalı yükleyici ve dar alanlarda kullanıma uygun mini damperli kamyonet araçları kullanılıyor.

Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 16. Sezon Başvuruları Başladı!
Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 16. Sezon Başvuruları Başladı!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Haberler