Yasama Süreçlerini İzleme Eğitimi’ne katılmak ister misiniz?

unnamed
unnamed

Başvuru formu için tıklayın.

16 Nisan Referandumu ile Anayasa ve hükümet sisteminin değiştiğini biliyoruz. Peki bu değişikliğin Meclisin konumunu her zamankinden daha önemli hale getirdiğinin farkında mıyız?

Bundan önce, yani parlamenter sistemde yürütme organı Meclis tarafından seçilip onun içinden çıkıyordu; artık halk tarafından ayrıca seçilecek. Yine bundan önce, daha çok bakanlıklarda bürokratlar tarafından yürütülen yasa hazırlıkları, artık yalnızca Meclis tarafından yapılıyor olacak. Bu yeni rol dağılımı ile, Meclisin yasa yapma ve hükümeti denetleme işlevlerini nasıl yerine getireceği her zamankinden daha önemli hale geliyor. Meclisin 2019 seçimleri ile başlayacak dönemde gücünü ortaya koyabilmesi, bu iki işlevini etkin ve tam biçimde yerine getirebilmesiyle mümkün olacak.

Meclisin yasama ve denetim yaparken gücünü tam manasıyla ortaya koyabilmesi için vatandaşlar ve sivil toplum olarak bizlere de büyük iş düşüyor. Öyle ki, Meclisi gerçek anlamda tanıyıp yakından izleyebilirsek, milletvekillerinin, daha çok hesap verme sorumluluğu duyarak çalışmalarını sağlayabiliriz.

Mecliste.org olarak, hem bu amaç doğrultusunda kendimizi güçlendirmek hem de kamuoyunda farkındalık yaratmak üzere kolları sıvadık ve birbirimizden öğrenebilmek için bir eğitim programı hazırladık. 15-16-17-18 Şubat 2018 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştireceğimiz bu programda sizleri de aramızda görmekten mutluluk duyacağız.

Hayatımızı yakından ilgilendiren politika yapım süreçlerine seçimden seçime değil, sürekli biçimde katılabilmemiz hem demokratik hakkımız hem de sorumluluğumuz.

Bu anlayışla, eğitim programımızda katılımcılarımız ile bir arada,

  • Meclisi izlemenin önemini kavramak,
  • Meclisi doğru araçlar ve yollarla izlemeyi eksiksiz biçimde öğrenmek,
  • Birbirimizden alacağımız ilham ve motivasyonla sürekli/aktif izlemeyi hayatımızın bir parçası haline getirmek,
  • Böylece, Meclisle sağlam ve kalıcı bir ilişki kurabilmek yolunda anlamlı adımlar atmak

istiyoruz.

Yasama Sürecini İzleme Eğitim Programının Amaçları:

  • Bir savunuculuk aracı olarak izleme hakkında bakış açısı kazanmak

  • Meclisin temel yasama süreçleri hakkında bilgilenmek, yeni sistem ekseninde Mecliste yasama ve denetim süreçlerinin işleyişine dair çerçeve çizmek

  • Meclisi izleme konusunda kalıcı bir beceri ve motivasyon düzeyine erişmek

  • Kamu politikalarını oluşturma sürecine sivil toplumunun dahil olabilmesini sağlayacak bir araç sunmak

  • Türkiye’de izleme yapmak isteyen sivil toplum kuruluşları vemecliste.org arasında ortaklıklar oluşturulmasına destek olmak

  • Sivil toplumun kamu politikası belirleme süreçlerinde karşılaştığı sorunlara ve ihtiyaçlara yönelik olarak uygulamaya dönük iş birlikleri geliştirmek

Başvuru Kriterleri:

Yasama Sürecini İzleme Eğitim Programına başvuracak olanların aşağıdaki kriterlere sahip olması beklenir:

  • Sivil alan aktörü olmak; ve çalıştığı alanda izleme yapmaya istekli olmak

  • İzlemeyle ilgili gündem oluşturma deneyimine sahip olmak veya çalışılan kurumda izleme çalışması yapmak yönünde istek duymak (adayların kendi kurumlarında izleme yapmanın önemini/yöntemlerini paylaşarak gündem oluşturma konusunda isteklilik göstermesi)

  • Program sonrası, olası izleme çalışmalarını iş birliği içinde yürütmek konusunda gönüllülük göstermek

  • Bilgisayar okur yazarı olmak

  • İyi derecede iletişim becerilerine sahip olmak

Katılımcıların konaklama ve ulaşım masrafları. mecliste.org tarafından karşılanacaktır. Başvurular için yaş sınırlaması yoktur.

Başvuru kriterlerine uygun niteliklere sahip olduğunuzu düşünüyor ve programa ilgi duyuyorsanız, aşağıdaki linki tıkladığınızda açılan online formu yönergeler doğrultusunda doldurunuz.

Başvuru formu için tıklayın.

Yapılan başvurular, mecliste.org ekibi tarafından değerlendirilecek; 15 asil, 5 yedek olmak üzere 20 katılımcı programda yer almaya hak kazanacaktır. Değerlendirme sonuçları, programa başvuru yapan tüm adaylara 6 Şubat tarihinde e-posta ile iletilecektir.

Başvuru için son tarih 2 Şubat saat 17.00‘dir.  Programın içeriği, başvuru kriterleri ile ilgili sorularınız için aşağıdaki telefon ve e-posta bilgileri üzerinden Neslihan Uras ile iletişime geçebilirsiniz.

Telefon: 0507 592 54 13  E-posta: [email protected]

Sürdürülebilirliğimizi sağlamak için bize buradan kahve ısmarlayarak destek olabilirsiniz!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Haberler