Türkiye’deki burs sistemini değiştiren girişim
Türkiye’ye adil bir burs sistemi getiren E-Bursum sayesinde 4 bin bursiyere iki yılda yaklaşık 12 milyon TL burs imkanı sağlandı. 4 bin bursiyerin yüzde 59’unu kadınlar oluştururken, en fazla bursun verildiği şehir İstanbul oldu.
Türkiye’deki manuel burs sistemini dijitale taşıyan ve bunu yaparken burs sistemini daha şeffaf, demokratik, ulaşılabilir ve eşitlikçi yapmayı hedefleyen sosyal girişim E-Bursum, yaklaşık 4 bin bursiyere 12 milyon TL burs sağladı. 4 bin bursiyerin yüzde 59’unu kadınlar oluşturdu.
Bursların şehir dağılımı ise yüzde 23 İstanbul, yüzde 9 Ankara, yüzde 6 İzmir, yüzde 4 Konya, yüzde 4 Malatya, yüzde 3’er Elazığ, Kocaeli, Diyarbakır ve Van şeklinde oldu.
Burs alanların yaş dağılımı ise şöyle: 21 yaş yüzde 22, 20 yaş yüzde 21, 19 ve 22 yaş yüzde 16, 18 yaş yüzde 10, 23 yaş yüzde 5, 24 yaş yüzde 4.
2011 yılında Van depreminden sonra bursa ihtiyaç duyan ve burs arayışı sırasında işin zorluklarının farkına vararak bu konuda çözüm üretmek isteyen Mesut Keskin tarafından 2015 Eylül’de kurulan E-Bursum, 150 bin kullanıcıya sahip. Türkiye’nin 81 ilinden öğrencilerin kullandığı uygulamada burs alanların yüzde 80’i lisans öğrencisi. Yaklaşık 10 tane vakıf ve dernekle anlaşması olan uygulamada, burs arayan öğrenciler profillerini oluşturup burs arayışına girerken, kurumlar da kendi profillerini oluşturup nasıl bir burs vereceklerini belirliyor.
Türkiye’deki ilk “toplumsal eşitlikçi fayda protokolü”
E-Bursum, burs almak isteyen öğrenciler ile burs vermek isteyenleri dijital ortamda bir araya getirerek bursların daha sistematik ve demokratik bir süreçle verilmesini amaçlıyor.
Türkiye’de ilk defa “toplumsal eşitlikçi fayda protokolü” hazırladıklarını söyleyen E-Bursum kurucusu Mesut Keskin, protokolü şöyle anlatıyor: “Toplumsal eşitlikçi fayda protokolünü eğitimde fırsat eşitsizliğini asgari düzeye indirmek amacıyla hayata geçirdik. Verilen bursların toplum nezdinde yarattığı bilincin ve etkinin toplumun her kesiminde yaratılması asıl hedefimiz. Protokol hakkında birkaç örnek vermek gerekirse; burs başvurusunda bulunan öğrencilerin ilgili burs formunda belirtilen şartları taşıması halinde ırk, renk, din, dil, yaş, cinsiyet, cinsel eğilim ve yürürlükteki yasalar tarafından korunan diğer etkenlerden bağımsız bir seçim süreci yaşaması maddesi bulunmakta. Aynı zamanda öğrencilerin özel yaşamlarını sorgulamadan veya baskı altına almadan, özel yaşamlarına kayıtsız ve şartsız saygı duyulması yine önemli maddelerimizden biri. Öğrenci bilgilerinin kanunlara uyacak şekilde gizli ve güvenli tutulması ve herhangi bir nedenden ötürü bursu kesilen öğrenciye, nedeni ile birlikte bilgi verilmesi de protokol maddelerinden birkaçı”