Termik Santraller ve İnsan Hakları Sempozyumu, 9 Eylül 2017’de Türkiye’nin dört bir yanından gelen çevre hareketlerinin katılımı ile Barış Manço Kültür Merkezi’nde düzenledi. Toplantıda, tüm dünyanın vazgeçtiği kömürlü termik santrallerin temel insan haklarını hiçe saydığını vurgulandı.
Kömürlü Termik Santraller ve İnsan Hakları Projesi kapsamında düzenlenen sempozyumda termik santrallerin kurulu olduğu bölgelerde yarattığı çevresel tahribat ve bu çevresel tahribat üzerinden ortaya çıkan hak ihlalleri tartışıldı.
Günlük yaşamlarında termik santrallerin yarattığı tahribat ile yüz yüze kalan yurttaşların deneyimlerini paylaştığı toplantıda, kalkınma ve istihdam vaadi ile kurulan bu tesislerin başta yaşam hakkı olmak üzere, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde yer alan ve temel insan hakları arasında gösterilen barınma hakkını, mülkiyet hakkını, çevre hakkını ve eğitim hakkını doğrudan ihlal ettiği vurgulandı.
Termik Santraller Yaşamı Kurutuyor
Adana, Çanakkale, Eskişehir, İzmir, Kütahya ve Zonguldak’tan yerel hareketlerin katıldığı toplantıda söz alan Bozcahöyük Muhtarı Ali Erez “1960’lardan beri kömür ile yaşıyoruz. Termik santral bölgemizi kuruttu, toprağımızı kirletti. Kalkınma vaadi ile kurulan tesis hepimizi hasta etti” dedi.
Toplantıda iklim adaleti konusunda sunum yapan Dr. Hande Paker ise “İklim adaleti, kömürü terk etmekle başlar. Kömürlü termik santraller bir yandan yerelde yaşam alanlarını yok ederken diğer bir yandan ise küresel iklim değişikliğine sebep oluyor.” dedi. Dr. Paker “İklim adaleti tüm dünyanın sorunu. Yerelden başlattılan kömür mücadelesini küresel iklim adaleti mücadelesi ile birleştirerek güçlendirmemiz gerekiyor.” diye ekledi.
Toplantıda, Yeryüzü Derneği’nin konu hakkında 109 kişi ile yüz yüze mülakatlar ile yaptığı araştırma da paylaşıdı. Araştırma, kamu politikaları ile desteklenen, teşvik edilen kömürlü termik santrallerin, yerel halkın tüm temel ekonomik ve sosyal haklarını ettiğini ortaya koyuyor. Yeryüzü Derneği’nden Araştırmacı Dr. Akif Pamuk “, yerel halkın, özellikle termik santralden sonra kanser ve kronik hastalıkların meydana çıkmaya başladığı konusunda hem fikir olduğunu gördük. Yetkililer, hasta ve hastalık verilerini açıklamıyor ama bu tüm kömürlü termik santrallerin yapılmasıyla, özellikle kanser vakalarında ciddi artış olduğu gerçeğinin üstünü örtemiyor.” Diyor.
Çırpılar Köyü Eski Muhtarı: Destek Bekliyoruz
Türkiye’de işletmede 17.6 GWlık kömürlü termik santral bulunuyor. Bunun yanında, 62.7 GWlık yeni termik santral planlanıyor. Kazdağları’na yapılmak istenilen Çırpılar Termik Santraline dair resmi toplantı 13 Eylül 2017’de Ankara’da yapılacak. Sempozyum’da söz alan Yenice’den yörenin eski muhtarı Hüseyin Soylu i “Türkiye’nin en değerli ve en önemli orman varlıklarından olan Kazdağları termik santrallere kurban edilmek isteniliyor. Doğamızı korumak için, yaşam alanları için mücadele ediyoruz. Kazdağları hepimizin, desteklerinizi bekliyoruz. BİMER sistemi üzerinden itirazlarınızı iletebilirsiniz”. Diyerek destek talebinde bulundu.