Değişim için Film – Aktivistler için Bir Araç – Film Aktivizm Atölyesi

Ekran Resmi 2017 08 17 17.16.34 1
Ekran Resmi 2017 08 17 17.16.34 1

SPoD ve Kvinnofolkhögskolan LGBTİ+ aktivistleri için film aktivizmi atölyesi düzenliyor. İsveç Enstitüsü’nün desteğiyle yapılacak atölyede, aktivistlerin değişim yaratmak için filmi nasıl bir araç olarak kullanabilecekleri üzerinde durulacak. İsveç’te feminist bir okul olan Kvinnofolkhögskolan’ın eğitimcilerinin olacağı eğitimde animasyon film ve belgesel yapımı için temel beceriler geliştirilecek.

Kvinnofolkhögskolan İsveç’in Göteborg kentinde yer alan, uzun yıllardır film aktivizmi üzerine çalışan feminist bir eğitim merkezidir. Yetişkinlere yönelik merkezlerinde ve gezici programları olan Kvinnofolkhögskolan bu kez İstanbul’da Türkiyeli LGBTİ+ aktivistleriyle bir araya gelecek.

http://kvinnofolkhogskolan.se/english/

Eğitmenler

Nasrin Pakkho, Gökkuşağının Şarkısı (Song of the Rainbow) – İsveç’te yaşayan yaşlı LGBTQ bireyler hakkında- filminin yapımcısı ve yönetmeni. Nasrin aynı zamanda film eğitmeni.

Eva Warberg, toplumsal cinsiyet, kesişimsellik çalışmaları ve film alanlarında eğitmen.

Nedir?

Olabildiğince çok hikaye anlatılabilmesini sağlamak adına, film yapımına dair bilginin demokratikleştirilmesi gerekir. Bu da kesişimsel bir bakış açısıyla olur. Biz de eğitimde kesişimsellik üzerinde duracağız, yani farklı iktidar yapılarının birbirleriyle etkileşiminin hikaye anlatıcılığımızı nasıl etkilediğini tartışacağız.

Atölyede filmin değişim için bir araç olarak nasıl kullanılacağına dair bilgileri konuşacağız. Animasyon film ve belgesel yapımı için temel becerilerimizi geliştireceğiz.

Ayrıca “sen birine öğret-o başkalarına öğretsin” (each one – teach one) adını verdiğimiz metod ile başka kişileri nasıl eğitebileceğinize dair sizlerle bazı fikirler paylaşacağız. Bu metod aslında film aktivizminin önemli noktalarından biridir.

Kimler için?

Hedef kitle, film konusunda çok az ya da hiç deneyimi olmayan LGBTİ+ aktivistleridir. Öncelik kadınlara ve translara tanınacaktır.

Ne Zaman ve Nerede?

Dersler İstanbul’da 2 hafta sonu boyunca (8-10 Eylül ve 7-9 Aralık) sabah 10 ile akşam 5 arası verilecek ve katılımcılar bu iki atölye zamanı arasında filmleri için çalışma fırsatı bulabilecekler. Üzerine çalıştıkları filmlerin geldiği aşamayı konuşmak ve fikir alışverişlerinde bulunmak üzere katılımcılar ile iki video konferansı yapılacak. İsteyen katılımcılarla ayrıca kişisel video konferans yapma olanağı olacaktır. Bu buluşmaların Skype üzerinden gerçekleşmesi planlanıyor.

Koşullar

Bütün teknik gereksinimler bizim tarafımızdan karşılanacak olmasına rağmen akıllı telefonlarla da film çekmek mümkün. Yani eğer bir akıllı telefonunuz varsa mutlaka beraberinizde getirin. Çalışmalar iPad ile gerçekleştirilecek ve filmler iMovie ve iStop Motion programları aracılığı ile kurgulanacak. Projeye katılımınız dahilinde bütün masraflar (yol, yemek, konaklama gibi) yine organizasyon tarafından karşılanacaktır. Katılımcıların atölye çalışmalarına angaje olup iki atölye çalışması arasındaki zamanında projelerini geliştirmeleri beklenmektedir. Aralık’ta gerçekleşecek ikinci buluşma zamanına kadar katılımcıların ürettikleri filmlerin bir kısmını ya da tamamını bitirmiş olmaları beklenmektedir. İkinci buluşmada bir gösterim düzenlenecek ve üretilen filmlerin üzerine konuşulacak. Eğitim sırasında çeviri olacaktır.

Başvuru

Başvuru yapmak isteyen LGBTİ+ aktivistleri 25 Ağustos Cuma gününe kadar başvuru formunu eksiksiz doldurmalılar. Forma ulaşmak için buraya tıklayın.

Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 16. Sezon Başvuruları Başladı!
Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 16. Sezon Başvuruları Başladı!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Haberler