Video Düzenlemede Faydalı Birkaç Araç

3231023857 601b733253 z 1
3231023857 601b733253 z 1

Kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve kütüphaneler için en iyi, en kolay ve en uygun fiyatlı video düzenleme araçları hangileridir?

Yazar: Kyle Andrei

Dijital devrimden önce, videolar –hala fotoğraflarda olduğu gibi- aslında film üzerine çekiliyordu.  Videoların düzenlenmesi, kişisel karelerin kesilip çıkarılması ve film şeridinin yeniden yapıştırılması gibi kesim odasının yerinin pek çok küçük plastik karelerle dolmasıyla sonuçlanan yorucu ve pahalı bir işlem içeriyordu. Bunun yanı sıra, düzenlemek istediğiniz sahnelere ulaşmak için önceki tüm çekimlerin üzerinden geçmeniz gerekiyordu ki bu durum da, filmi az çok çekim sırasına göre düzenlemenizi gerektiriyordu.

Tüm bunlara, pahalı ekipman ve prodüksiyon maliyeti de eklenince kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve kütüphaneler için video prodüksiyonu boş hayalden ibaret kalıyordu. Fakat zaman değişti. Artık video düzenleme hiç olmadığı kadar kolay ve ekipman, prodüksiyon ve düzenleme araçlarının maliyeti gittikçe düşüyor.

Günümüzde, programlar sayesinde dijital çekimlerin daha hızlı, daha kolay ve çok daha uygun maliyetle düzenlenmesi mümkün, hem de kişisel bilgisayara sahip herkes için. Daha da iyi yanı, dijital video düzenleme “lineer” değil. Bu da demek oluyor ki doğrudan düzenlemek istediğiniz sahneye geçebilirsiniz. Bu da özellikle sadece sonlarını kesip birkaç başlık ekranı yerleştirmenin yeterli olduğu kısa, internet videoları için işlemin daha hızlı gerçekleşmesini sağlıyor.

Video Düzenleme Hakkında

Baştan sona mükemmel bir video çekmeyi hiçbir zaman başaramayacaksınız. Ya bir telefon çalar, ya rüzgardan bir şey duyulmaz olur, ya güneş parlama yapar ya da bir köpek havlar. Düzenleme size pek çok çekimden en iyi kısımları ayırıp tek bir görüntüde birleştirmenizi ya da daha basitçe söylemek gerekirse, tek bir çekimdeki kötü kısımları atmanızı sağlar.

Görüntünüzü ne kadar düzenlemeye ihtiyaç duyuyorsunuz? Ne tür bir video yaptığınıza ya da izleyicilerinizin kim olacağına bağlı. Bir para toplama galasında bağışçılarınıza göstereceğiniz bir video için profesyonel bir dokunuş gerekebilir. Fakat, – hızlı ve basit şekilde internet için tasarlanmış, yüksek prodüksiyon değerlerinden yoksun, spontane bir bakış ve hissin ürünü- bir “gerilla” ya da “belgesel-stili bir videoyu cilalayıp mükemmelleştirmeye gerek yoktur. Sadece birkaç başlık veya kredi ekleyebilir ve gereksiz parçaları çıkarabilirsiniz, sanki sunucunuz bir cümleyi unutmuş ya da konuşurken kekelemiş gibi.

Videonuzu gerekenden fazla düzenleme ihtimaliniz var. Bahsi geçen tüm program seçenekleri videonuzu geliştirmenizi sağlayacak çeşitli özel efekt olanakları sunuyor. Onları aşırı miktarda kullanmayın. Bazı efektler ucuz ve hileli bir görüntüye sebep olur ve izleyicinizin ilgisini asıl mesajınızdan öteye çeker. Oysa küçük bir dokunuş yeterlidir. “Zincirleme” efekti (dissolve) gibi klipler arasında geçiş ve kararma yapmanızı sağlayan diğer efektler ise belli bir düzen içinde rahatlıkla kullanılabilir.

Farklı araçlar, düzenleme ve kullanım seviyeleri için farklı yaklaşımlar sunar. Şimdi her birini ayrı ayrı inceleyelim.

Ücretsiz Araçlar

Minimal düzenlemelerle kısa videolar veya slidegösterileri yapmanızı sağlayan pek çok ücretsiz veya düşük ücretli çözüm mevcut. İşte size birkaç örnek:

Animoto

Kar amacı gütmeyenlerin ücretsiz kullanabileceği Animoto, teknik olarak, bir video-düzenleme programından ziyade fotoğraflarınızı yükleyip düzenleyerek hızlı ve kolay bir şekilde profesyonel görünümlü slidegösterileri hazırlamanızı sağlayan bir internet sitesi. Sitede ayrıca slaytgösterinize ekleyebileceğiniz çeşit çeşit fon ve motifin yanı sıra telif hakkı istemeyen müziklerden oluşan bir kütüphanesi var. Animoto tüm video ihtiyaçlarınızı karşılamayacak olsa da, cilalanmış bir slaytgösterisi bağışçılarınıza, gönüllülerinize ve diğer destekçilerinize internet üzerinden ya da bir gala veya başka bir etkinlik sırasında teşekkür etmeniz için harika bir yol.

YouTube

Popüler video yayınlama sitesi artık bir avuç düzenleme özelliği sunuyor. En fazla yedi önceden yüklenmiş videonuzu temel zaman tüneline ekleyip, onları kesebilir ve geçişler, başlıklar ve başka birtakım efektler ekleyerek yeni bir video oluşturabilirsiniz. Bu özellikler, pek çok video oluşturmayı planlayanlara çok uygun olmasa da, seyrek olarak video düzenleme ihtiyacı duyan organizasyonlar için ikna edici bir seçenek.

Ayrıca, akıllı telefonlar ve tabletler gibi video çeken aletler de telefon uygulamaları ile özellikleri daha da arttırılabilecek temel düzenleme işlevi sunuyorlar. Ancak, içlerindeki mikrofonlar videolara değil telefon görüşmelerine uygun tasarlandığı için ses kalitesi yeterli olmuyor. Bazı küçük fotoğraf makineleri de ekran üzerinden video düzenlemenizi sağlıyor ve akıllı telefonlara kıyasla daha yüksek bir ses ve görüntü kalitesi sunuyor. Başlangıç olarak birkaç kısa video yapmaya niyetlenenler için, düşük maliyetleriyle cazip bir seçenek oluşturabilirler.

Başlangıç Araçları

Bunların bilgisayarınızda kurulu olması mümkün, genellikle ücretsiz veya düşük ücretli seçeneklerdir. İlk video düzenleme deneyimleri için oldukça uygunlardır.

Windows Movie Maker

Windows Movie Maker, video düzenlemeye yeni başlayanlar için iyi bir araç. Ayrıca, Windows bilgisayarların yaygınlığı ona muhtemelen çoktan sahip olduğunuza işarettir. Movie Maker, kliplerin kesilmesi, başlık, geçiş ve müzik eklenmesi gibi temel görevleri iyi bir şekilde yerine getirir. Ancak, düzenlenmiş videoların dışarı aktarımı veya klip ve dosyaların formatının değiştirilmesi bakımından dosya seçeneği sınırlıdır. Çoğu Windows bilgisayarda önceden kurulu olarak gelir veya Microsoft’un sitesinden ücretsiz indirebilirsiniz.

iMovie

Apple bilgisayarlar uzun zamandır yaratıcı amaçlar için kullanılıyor ve bunlara video düzenleme de dahil. Günümüzdeki Mac’lerin tümünde önceden kurulu olan iMovie, başlangıç seviyesindekiler için tasarlanmış, şaşırtacak derecede etkili ve kullanımı kolay bir düzenleme programı. Apple bilgisayarların popülaritesi artmakta olması rağmen, amacı gütmeyen ofislerde hala nadiren bulunur. Eğer sizin kuruluşunuzda mevcutsa, video düzenlemek için en mantıklı seçenektir. Apple bilgisayarlarda önceden kuruludur veya iLife’ın bir parçası olarak $50’a edinebilirsiniz.

Adobe Premiere Elements

iMovie’ninkine benzer bir arayüzle, Premiere Elements uygun fiyatlı ve başlangıç seviyesine uygun bir düzenleme aracı. Sunduğu daha gelişkin işlevler ve daha çok video dosyası türünün iç ve dış aktarımına elverişliliği ile Windows Movie Maker’dan bir seviye üsttedir. iMovie kullanıcıları alışmakta biraz zorluk çekecektir, ancak Premiere Elements Movie Maker’a kıyasla daha uzun bir öğrenme eğrisi gerektirir. Uygun kuruluşlar, Photoshop 12 ve Premiere Elements 12 paketinin parçası olarak TechSoup Canada üzerinden $23’a edinebilir.

Daha Gelişkin Araçlar

Bu seçenekler, başlangıç araçlarına kıyasla daha pahalı ve teknik açıdan daha zorlayıcı olmakla birlikte, deneyimli ve usta kullanıcılar için daha etkili özellikler ve daha fazla esneklik sağlar.

Adobe Premiere Pro

Fiyat ve özelliklerde ciddi bir seviye artışıyla, Premiere Pro Premiere Elements’e pek benzemiyor. Kullandığı arayüz de ciddi anlamda farklı. Creative Suite ve After Effects de dahil olmak üzere diğer Adobe ürünleriyle iyi çalışıyor ve düzgün kullanıldığında videonuz için yüksek kalite özel efektler oluşturabiliyor. Pek çok gişe rekorları kıran Hollywood filmi bu programla kurgulanıyor. Bu da çoğu kar amacı gütmeyen kullanıcı için özellik bakımından zengin olduğu anlamına geliyor. Perakende fiyatı $799.

Final Cut Pro X

Apple’ın Final Cut Pro (ve önceki versiyonu Final Cut Express), Avid gibi daha pahalı düzenleme programlarının uzun zamandır en önde gelen alternatifi olmakla beraber iMovie gibi başlangıç programlarının mantıksal olarak devamı niteliğinde. Final Cut Pro X’in piyasaya girmesiyle birlikte Apple, basitleştirdiği arayüzle –ki iMovie kullanıcılarına aşina gelecektir- ve ortalama kar amacı gütmeyen kullanıcı için daha ulaşılır hale getirmesiyle, profesyonel seviye programı daha geniş bir tüketim temeline oturtmuş oldu. Apple bilgisayarlar için fiyatı $300. Apple, bir alt tüketici seviyesindeki, indirimli versiyonu Final Apple Cut Express’e devam etmiyor olsa da hala destekleniyor ve bazı internet sitelerinde $200’dan aşağı bir fiyata bulmak mümkün.

Diğer Yüksek Kalite Çözümler

Eğer yeterince yetenekli –veya meraklı- iseniz ve yüksek kalite video prodüksiyonuna –ve onu destekleyecek bütçeye- ihtiyaç duyuyorsanız,  piyasada videolar için pek çok çözüm mevcut. En tanınmış, birkaç bin dolara mal olan, düzgün çalışmak için iyi bir bilgisayar gerektiren çözümler Avid Technology’de mevcut, bunlara kendi ürün takımının çekirdeği sayılan Media Composer da dahil. Avid’de daha düşük fiyatlı birtakım seçenekler de mevcut, ama, video düzenleme ihtiyacınız bu tip araçları gerektirecek yeterlilikle ise profesyonel bir video düzenleyici ile anlaşma yapmanızı tavsiye ederim.

Kaynak

Sürdürülebilirliğimizi sağlamak için bize buradan kahve ısmarlayarak destek olabilirsiniz!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Haberler